Succesvolle TRI Landelijke Onderwijsrelatiedag 2024

Op 31 januari kwamen hoveniers, boomverzorgers, groenvoorzieners en vertegenwoordigers van MBO Groenscholen vanuit heel Nederland bijeen in het inspirerende Burgers’ Zoo te Arnhem voor de Landelijke Onderwijsrelatiedag 2024 (LORD) van TRI Groei in Groen. Deze bijeenkomst, die elke twee jaar plaatsvindt, stond dit keer in het bijzonder in het teken van een mijlpaal binnen onze organisatie: de fusie van de drie TRI-regio’s: Zuid, Noordwest, en Noordoost. Een fusie die een praktische stap voorwaarts betekent naar een efficiëntere organisatie en verbeterde samenwerkingen binnen de groene sector en het onderwijs.

 

Een Nieuwe Richting: De Fusie Uitgelicht

Een sfeervolle setting in Burgers’ Zoo.

De opening van de dag werd verzorgd door Jeroen van Woerden, die als dagvoorzitter de toon zette voor een dag vol betekenisvolle dialoog en verdieping. Na de opening was er een panelgesprek met Mark Vloet van het Dagelijks bestuur, Jan Clement en Peter Koop van de Raad van Toezicht. Dit gesprek verschafte niet alleen inzicht in de historie van TRI, maar belichtte vooral de strategische overwegingen achter de recente fusie. Deze stap maakt het mogelijk om als stichting met één bestuur voor heel Nederland sneller en doeltreffender te handelen waar nodig en versterkt bovendien onze positie in samenwerkingen met landelijke organisaties.

Verbinding Tussen Bedrijfsleven, Onderwijs en Leerling

De kern van onze stichting – de driehoek tussen bedrijfsleven, onderwijs en leerling – werd vertegenwoordigd door sprekers Roland van Braak (Idverde), Leon Rodenburg (Yuverta MBO Boxtel), en oud-leerling Mitchel Benders. Hun ervaringen en verhalen benadrukten het belang van samenwerking en de unieke voordelen die de TRI-aanpak biedt. Van de diepgaande samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijsinstellingen tot de persoonlijke ontwikkelingsreis van onze leerlingen; elk verhaal onderstreepte de waarde van onze missie om groenonderwijs en -werkpraktijk naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

 

De rondleiding door de dierentuin had opvallend veel connecties met de dagelijkse werkzaamheden in onze sector!

Inzichten en Netwerkmogelijkheden

Naast de inhoudelijke sessies was er ook ruimte voor informeel netwerken en reflectie, waaronder tijdens een koffiepauze en een zorgvuldig samengestelde lunch. Deze momenten van ontmoeting zijn essentieel om de banden binnen onze gemeenschap te versterken en nieuwe samenwerkingen te initiëren.

Een Unieke Kijk op Biodiversiteit en Duurzaamheid

Wim Davidse gaf vervolgens een boeiende lezing over de huidige staat van de arbeidsmarkt, doorspekt met humor en relevante inzichten. Zijn presentatie legde niet alleen de huidige uitdagingen binnen de groene sector bloot, maar wees ook op de kansen die er liggen voor zowel werkgevers als werknemers. Het was een inspirerende sessie die de aanwezigen aan het denken zette over de toekomst van onze branche. Een uniek element van de dag was de rondleiding door Burgers’ Zoo, waarbij de focus lag op De Bush. Deze rondleiding bood een fascinerende kijk op hoe een complex ecosysteem zoals het tropisch regenwoud nagebootst kan worden, compleet met een ingenieus bewateringssysteem en warmte/koude opslag. Het was een levendige illustratie van de principes van duurzaamheid en biodiversiteit – thema’s die nauw aansluiten bij ons werk in de groene sector.

De LORD 2024 was een zeer geslaagde dag vol goede gesprekken, nieuwe inzichten en het versterken van de verbindingen binnen onze sector. Het programma, variërend van panelgesprekken tot een educatieve rondleiding, bood een rijke mix van educatie, netwerken en inspiratie. Wij zijn dankbaar voor de waardevolle bijdragen van alle sprekers en de aanwezigheid van elke deelnemer. Deze dag heeft wederom bewezen dat de kracht van onze sector ligt in onze gezamenlijke inzet en toewijding aan de groene toekomst van Nederland. Bekijk hier onder de foto’s voor een impressie!

Gezellige sfeer in de Kilimanjaro Lodge
Jan Clement vertelde veel over de geschiedenis van de stichting
vlnr.: Peter Koop, Jan Clement, Mark Vloet
Roland van Braak, idverde NL
Leon Rodenburg, Yuverta MBO Boxtel
Mitchel Benders
Gezellig drukte tijdens de koffiepauze
Jeroen van Woerden was vandaag de dagvoorzitter
Jeroen van Woerden
Wim Davidse wist ons veel te vertellen over de huidige staat van de arbeidsmarkt
Het lunchbuffet was zeer goed verzorgd
Ook Zeeland (en Bergen op Zoom) was sterk vertegenwoordigd
Niet alleen groen was een sterk aanwezige kleur!