Hovenier worden
Hovenier worden

TRI biedt verschillende BOL- en BBL-opleidingen op verschillende niveaus aan. Wij bieden leer-werk trajecten van de beste kwaliteit om getalenteerde hoveniers op te leiden. Wil jij hovenier worden en een bijdrage leveren om de wereld te vergroenen? Van particuliere tuinen tot de groenvoorzieningen in steden? Dan is een hoveniers opleiding bij TRI iets voor jou!

Meteen naar:

Hoveniers opleiding (BBL)
Opleiding tot hovenier (BOL)
Boomverzorging opleiding/European Treeworker
Urban Green development/Leefbare stad en klimaat

Wat doet een hovenier?

Als hovenier vergroen je elke dag de wereld door je bezig te houden met de aanleg en het onderhoud van tuinen, parken en andere projecten in de buitenruimte. Een verzorgde groenvoorziening zorgt namelijk voor een vrolijke uitstraling. Je houdt je onder andere bezig met de aanleg en het onderhoud van tuinen en groenvoorzieningen. Ook houd je je bezig met het ontwerp van de tuin, grondwerkzaamheden, de inrichting, het aanleggen van bestrating en het plaatsen van schuttingen.

Daarnaast geef je mensen advies over beplanting en materialen. In het groen is techniek onmisbaar! Van het digitaal ontwerpen en calculeren, tot het werken met machines op projecten. Grondverzet met behulp van shovel en minigraver en onderhoud met behulp van bosmaaiers en kettingzagen. Kortom, wil je hovenier worden, dan heb je elke dag zeer diverse en uitdagende werkzaamheden.

Hoe kun je hovenier worden?

Om hovenier te worden volg je een van de daarvoor bestemde opleidingen bij een school in jouw eigen regio. Tijdens deze opleiding leer je alle vaardigheden en vergaar je kennis over wat er allemaal komt kijken bij de werkzaamheden als hovenier. Bij TRI is het mogelijk om een opleiding BBL hovenier te volgen en een vakbekwame hovenier te worden. Wij leren je graag alle kneepjes van het vak!

 

opleiding tot hovenier

 

Wat verdient een hovenier?

Wat het salaris is van een hovenier hangt af van de functie die je vervult en de afspraak die je maakt met het hoveniersbedrijf. In onderstaande gegevens zijn wij uitgegaan van het basisloon per functie vanuit de cao om je een goede indicatie te geven van wat je kunt verdienen als je een diploma hebt behaald tot hovenier.

 1. Medewerker hovenier: €1.805,94
 2. Assistent hovenier: €1.944,86
 3. Hovenier: €2.094,47
 4. Hovenier a: €2.214,48
 5. Voorman: €2.340,73

Je ervaring en kennis kunnen ervoor zorgen dat je betere arbeidsvoorwaarden krijgt. Wil je meer weten over leerling hovenier salaris? Bekijk meer informatie over salaris, dienstverbanden etc. Bekijk de CAO hoveniersbedrijf.

Wat moet je kunnen om hovenier te worden?

Wij denken dat iedereen het vak kan leren! Het moet natuurlijk wel bij jou als persoon passen. Beantwoord onderstaande vragen en ontdek of het hoveniersvak voor jou is weggelegd!

 • Houd ik ervan om buiten te zijn?
 • Werk ik graag met mijn handen?
 • Vind ik het leuk om mijn creativiteit dagelijks in te zetten?
 • Ben ik precies als het gaat om het uitvoeren van mijn werkzaamheden?
 • Houd ik ervan om energiek bezig te zijn?
 • Ben ik geïnteresseerd in en nieuwsgierig naar alles wat met groen en de buitenlucht te maken heeft?

Als je meer dan de helft van de vragen met ‘ja’ hebt beantwoordt, heb je grote kans dat een hoveniersfunctie goed bij jou past. Op deze pagina lees je welke opleidingen wij aanbieden, zodat je verder kunt ontdekken waar jouw interesses in de groene sector liggen.

Wat biedt TRI?

TRI biedt verschillende opleidingen om hovenier te worden aan. Tijdens ons unieke opleidingstraject krijg je alle persoonlijke aandacht en kijken we naar jouw kwaliteiten en ambities. TRI ondersteunt leerlingen tijdens hun BBL- of BOL-opleiding en zorgt ervoor dat ze direct aan de slag kunnen bij erkende hoveniersbedrijven. Wij hebben regelmatig contact met de hoveniersbedrijven om de voortgang van onze leerlingen te beoordelen.

Het is ook mogelijk om aanvullende cursussen te volgen en jezelf zo te ontwikkelingen tot een all-round medewerker! Op deze manier ben je gegarandeerd van een baan na het behalen van je diploma. Op onze website vind je ook vacatures voor banen in het groen.  Bovendien krijg je van TRI een gratis laptop bij je BBL-opleiding!
Ben je nieuwsgierig geworden naar de opleidingen van TRI? Lees dan snel verder.

Wil je weten wat TRI nog meer voor jou kan betekenen? Bekijk dan onze over ons pagina.

 

BOL en BBL Opleiding hovenier/groenvoorziener

Binnen deze opleiding word je opgeleid tot allround hovenier of groenvoorziener. Dit kan op verschillende niveaus(2,3, en 4) in zowel BOL (4 dagen leren, 1 dag stage) als BBL (1 dag school, 4 dagen werken). Wij hebben veelgestelde over beide opleidingen op een rij gezet.

Hoelang duurt de opleiding hovenier?

Een BOL-opleiding duurt meestal 2 jaar. Wanneer je gaat voor de BBL-opleiding hangt de duur van de opleiding af van het niveau:
• Niveau 1: 1 jaar
• Niveau 2: 2 jaar
• Niveau 3: 3 jaar
• Niveau 4: 3 jaar

Opleiding tot boomverzorger

Tijdens de opleiding tot boomverzorger leer je hoe je een boom van tienduizenden kilo’s verplant, hoe je veilig in bomen kunt klimmen en op hoogte kunt werken met bijvoorbeeld een motorkettingzaag. Wil je weten wat je nog meer leert in de opleiding tot boomverzorger? Lees het op onze boomverzorger pagina.

Opleiding Urban Green Development/Leefbare stad & klimaat

Tijdens de opleiding Urban Green Development word je opgeleid tot de hovenier van de toekomst. Je leert werken met innovatieve groene ontwikkelingen, met leefbaarheid en duurzaamheid als belangrijke aspecten. Denk aan het aanleggen en onderhouden van dak- en geveltuinen. Wil je meer weten over deze opleiding? Bezoek onze Urban Green Development pagina.

BBL hovenier
TRI Zuid wintercampus

Je kunt ook hovenier worden zonder ervaring. Wel moet je het fysiek aankunnen en plezier hebben in het groen. Is dit wat voor jou? Dan zijn er mooie banen in het groen voor jou te vinden. De adviseurs van TRI begeleiden je graag!

Kan ik me laten omscholen tot hovenier?

Geen probleem! Wij zien in de praktijk regelmatig mensen die een ander beroep uitoefenen en de mogelijkheden willen verkennen van het hoveniersvak. Als je een passie hebt voor groen, buiten zijn en je bent in een goede fysieke conditie, dan liggen de kansen voor het oprapen! Wil je meer weten over omscholing hovenier? Bekijk Over TRI en neem contact met ons op!

Kun je hovenier worden op latere leeftijd?

Jazeker, er zijn genoeg mogelijkheden om op latere leeftijd hovenier te worden! Eigenlijk maakt je leeftijd niet uit, maar omdat je met je handen aan het werk gaat, is het vanzelfsprekend wel handig dat je dit ook fysiek aankunt. Via TRI kun je je laten omscholen tot hovenier, lees meer over TRI en meld je aan voor een intakegesprek om de mogelijkheden te bespreken!

Is er veel vraag naar hoveniers?

Er is momenteel veel vraag naar geschoolde hoveniers. Alleen al in ons netwerk zijn er meer dan 300 bedrijven aangesloten die een hovenier, boomverzorger of andere groene medewerkers zoeken. Gaan voor een opleiding in het groen is dus een mooie investering!

Meld je aan voor een leer/werktraject

 • JE PERSOONLIJKE GEGEVENS

 • VACATURES

 • Max. bestandsgrootte: 50 MB.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

laptop bij opleiding