Hoveniersopleiding volgen
Hoveniersopleiding volgen

Wil jij graag hovenier worden? TRI biedt verschillende opleidingstrajecten in de groenvoorziening. Wij ondersteunen leerlingen in het volgen en behalen van de opleiding. Lees hieronder meer over ons aanbod.

Opleiding tot hovenier

TRI biedt opleidingstrajecten aan op verschillende niveaus (niveau 2, 3 en 4). Het is mogelijk om een BOL-opleiding (4 dagen leren, 1 dag stage) of een BBL-opleiding te volgen (1 dag leren, 4 dagen werken). Je leert hierbij veel in de praktijk maar wordt er zeker ook veel aandacht besteedt aan de theorie van het vak. Via TRI is het ook mogelijk om extra cursussen te volgen en relevante certificaten te behalen. Dit alles onder goede en intensieve, persoonlijke begeleiding. Ook niet onbelangrijk: tijdens het traject doe je werkervaring op bij verschillende hoveniersbedrijven. Op deze manier word je een ervaren hovenier met een mooi diploma en relevante vak certificaten!

Hoveniersopleiding niveau 2

Binnen niveau 2 van de hoveniersopleiding leer je hoe je tuinen aanlegt en ook hoe je deze vervolgens onderhoudt. Na het afronden van de opleiding ben je medewerker-hovenier met alle benodigde kennis over ontwerpen, het aanleggen van waterpartijen, elektra en bestrating en het omgaan met machines en werktuigen.

Hoveniersopleiding niveau 3

Tijdens deze opleiding leer je werken als voorman of zelfstandig werkend hovenier. Je doet ervaring op met het inplannen van werkzaamheden en om een team aan te sturen. Na het afronden van de hoveniersopleiding kun je aan de slag bij een hoveniersbedrijf of start je je eigen onderneming.

Hoveniersopleiding niveau 4

Met niveau 4 kun je uitvoerder of opzichter worden. Het gaat hier voornamelijk om de kantoorwerkzaamheden zoals werkvoorbereidingen, het maken van berekeningen en offertes, het opzetten van planningen en het maken van een prachtige tuinontwerpen. Ben je iemand die toch liever in de praktijk een project gaat maken? Dan ben jij degene die het buiten van A tot Z regelt. Na een niveau 4 opleiding is het mogelijk door te stromen naar een opleiding tot hovenier op hbo-niveau.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet het programma eruit?

Tijdens de opleiding tot hovenier volg je verschillende generieke vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om zelf verschillende keuzedelen te kiezen. Deze keuzedelen geven je de kans om jezelf tijdens je opleiding al verder te specialiseren in een onderwerp waar jouw interesses en passies naartoe gaan.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je hebt een vmbo-diploma op zak
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding
  • Of je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen

Waar vind ik een werkplek?

Het is van belang dat je voor deze opleiding een werkplek vindt bij een erkend leerbedrijf. TRI werkt samen met verschillende bedrijven bij jou in de regio en helpt je bij het vinden van een passende organisatie in de buurt. Bekijk hier onze groen vacatures.

Wanneer start de opleiding?

De opleiding tot hovenier start in september, maar je kan al eerder aan de slag in het groen als je dat graag wilt. Het is mogelijk om eerder in het jaar de starten bij een leerbedrijf en vanaf september de bijbehorende lessen te gaan volgen.

Wat zijn de kosten?

  • BBL-opleiding: Je opleidingskosten worden betaald door TRI
  • BOL-opleiding: TRI voorziet je van een goed betaalde stage

Je hoeft geen laptop aan te schaffen voor je opleiding, deze krijg je van TRI. Lijkt onze opleiding tot hovenier jou wel wat? Meld je nu aan!

Bekijk ook eens onze andere opleidingen.