Hoveniersopleiding volgen
Hoveniersopleiding volgen

Wil jij graag hovenier worden? TRI biedt verschillende opleidingstrajecten in de groenvoorziening. Wij ondersteunen leerlingen in het volgen en behalen van de opleiding. Lees hieronder meer over ons aanbod.

Opleiding tot hovenier

Hoveniersopleidingen zijn te volgen op diverse niveaus (niveau 2, 3 en 4). Het is mogelijk om een BOL-opleiding (4 dagen leren, 1 dag stage) of een BBL-opleiding te volgen (1 dag leren, 4 dagen werken). Je leert hierbij veel in de praktijk maar er wordt zeker ook veel aandacht besteedt aan de theorie van het vak. Via TRI is het ook mogelijk om extra cursussen te volgen en relevante certificaten te behalen. Dit alles onder goede en intensieve, persoonlijke begeleiding. Ook niet onbelangrijk: tijdens het traject doe je werkervaring op bij verschillende hoveniersbedrijven. Op deze manier word je een ervaren hovenier met een mooi diploma en relevante vak certificaten!

 

 

Hoveniersopleiding niveau 2

Binnen niveau 2 van de hoveniersopleiding leer je hoe je tuinen aanlegt en ook hoe je deze vervolgens onderhoudt. Na het afronden van de opleiding ben je medewerker-hovenier met alle benodigde kennis over ontwerpen, het aanleggen van waterpartijen, elektra en bestrating en het omgaan met machines en werktuigen.

Hoveniersopleiding niveau 3

Tijdens deze opleiding leer je werken als voorman of zelfstandig werkend (vakbekwaam) hovenier. Je doet ervaring op met het inplannen van werkzaamheden en om een team aan te sturen. Na het afronden van de hoveniersopleiding kun je aan de slag bij een hoveniersbedrijf of start je je eigen onderneming.

Hoveniersopleiding niveau 4

Met niveau 4 kun je uitvoerder of opzichter worden. Het gaat hier voornamelijk om de kantoorwerkzaamheden zoals werkvoorbereidingen, het maken van berekeningen en offertes, het opzetten van planningen en het maken van een prachtige tuinontwerpen. Ben je iemand die toch liever in de praktijk een project gaat maken? Dan ben jij degene die het buiten van A tot Z regelt. Na een niveau 4 opleiding is het mogelijk door te stromen naar een opleiding op hbo-niveau.

Welke hoveniersopleidingen zijn er?

Er zijn verschillende opleidingen om in het groen te gaan werken. Deze opleidingen worden aangeboden door TRI waarbij we samenwerken met een opleiding bij jou in de buurt.

• De opleiding Hovenier/groenvoorziening. 
Dit is een BBL opleiding. Deze opleiding is te volgen op veel plekken, van Aalsmeer tot Goes. Meer weten over de opleiding hovenier.

• De opleiding Boomverzorging/European Treeworker. 
Dit is een BBL opleiding. Deze opleiding wordt aangeboden door Yuverta in Houten, Eindhoven en Velp en bij Lentiz in Maasland. Meer weten over de opleiding boomverzorging/etw.

• De opleiding Leefbare stad & Klimaat, ook wel Urban Green Development genoemd.
Dit is een BOL opleiding (voltijd) die 3 jaar duurt. De opleiding kun je volgen bij het Curio in Breda. Ook wordt de opleiding aangeboden als onderdeel van de opleiding Leefbare Stad & Klimaat bij Yuverta. Daardoor is de opleiding ook te volgen op meerdere plaatsen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Meer weten over de opleiding Urban Green Development.

Hoe ziet het programma eruit?

Tijdens de opleiding tot hovenier volg je verschillende generieke vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om zelf verschillende keuzedelen te kiezen. Deze keuzedelen geven je de kans om jezelf tijdens je opleiding al verder te specialiseren in een onderwerp waar jouw interesses en passies naartoe gaan.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je hebt een vmbo-diploma op zak
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding
  • Of je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen

Waar vind ik een werkplek?

Het is van belang dat je voor deze opleiding een werkplek hebt bij een erkend leerbedrijf. TRI werkt samen met verschillende bedrijven bij jou in de regio en helpt je bij het vinden van een passende organisatie in de buurt. Bekijk hier onze groen vacatures.

Wanneer start de opleiding?

De opleiding tot hovenier start in september, maar je kan al eerder aan de slag in het groen als je dat graag wilt. Het is mogelijk om eerder in het jaar de starten bij een leerbedrijf en vanaf september de bijbehorende lessen te gaan volgen.

Wat zijn de kosten?

  • BBL-opleiding: Je krijgt een vergoeding voor de opleidingskosten van TRI
  • BOL-opleiding: TRI voorziet je van een betaalde stage

Wat zijn de voordelen van TRI? 

• BBL leerlingen hoeven geen laptop aan te schaffen voor de opleiding, je krijgt een nieuwe laptop van TRI.
• Het is via TRI mogelijk om ieder moment in het jaar te starten bij een leerbedrijf en vanaf september de opleiding te volgen. Daardoor ga je al werken in het vak, doe je ervaring op en ontvang je salaris!
• Als je jonger bent dan 21 jaar krijg je je schooldag doorbetaald.
• TRI organiseert regelmatig cursussen waarbij je extra certificaten kunt halen.

Lijkt onze opleiding tot hovenier jou wel wat? Meld je nu aan!

Bekijk ook eens onze andere opleidingen.

Meld je aan voor een leerwerk traject

  • JE PERSOONLIJKE GEGEVENS

  • DD dash MM dash JJJJ
  • JE OPLEIDING

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.