Wil jij graag hovenier worden? TRI biedt verschillende opleidingstrajecten in de groenvoorziening. Wij ondersteunen leerlingen in het volgen en behalen van de opleiding. Lees hieronder meer over ons aanbod.
Opleiding tot hovenier
Hoveniersopleidingen zijn te volgen op diverse niveaus (niveau 2, 3 en 4). Het is mogelijk om een BOL-opleiding (4 dagen leren, 1 dag stage) of een BBL-opleiding te volgen (1 dag leren, 4 dagen werken). Je leert hierbij veel in de praktijk maar er wordt zeker ook veel aandacht besteedt aan de theorie van het vak. Via TRI is het ook mogelijk om extra cursussen te volgen en relevante certificaten te behalen. Dit alles onder goede en intensieve, persoonlijke begeleiding. Ook niet onbelangrijk: tijdens het traject doe je werkervaring op bij verschillende hoveniersbedrijven. Op deze manier word je een ervaren hovenier met een mooi diploma en relevante vak certificaten!
Welke hoveniersopleidingen zijn er?
Er zijn verschillende opleidingen om in het groen te gaan werken. Deze opleidingen worden aangeboden door TRI waarbij we samenwerken met een opleiding bij jou in de buurt.
• De opleiding Hovenier/groenvoorziening.
Dit is een BBL opleiding. Deze opleiding is te volgen op veel plekken, van Aalsmeer tot Goes. Meer weten over de opleiding hovenier.
• De opleiding Boomverzorging/European Treeworker.
Dit is een BBL opleiding. Deze opleiding wordt aangeboden door Yuverta in Houten, Eindhoven en Velp en bij Lentiz in Maasland. Meer weten over de opleiding boomverzorging/etw.
• De opleiding Leefbare stad & Klimaat, ook wel Urban Green Development genoemd.
Dit is een BOL opleiding (voltijd) die 3 jaar duurt. De opleiding kun je volgen bij het Curio in Breda. Ook wordt de opleiding aangeboden als onderdeel van de opleiding Leefbare Stad & Klimaat bij Yuverta. Daardoor is de opleiding ook te volgen op meerdere plaatsen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Meer weten over de opleiding Urban Green Development.
Wat zijn de voordelen van TRI?
• Je kunt ervaring op doen bij meerdere leerwerk bedrijven, er zijn meer dan 330 groene bedrijven bij TRI aangesloten.
• BBL leerlingen hoeven geen laptop aan te schaffen voor de opleiding, je krijgt een nieuwe laptop van TRI.
• Het is via TRI mogelijk om ieder moment in het jaar te starten bij een leerbedrijf en vanaf september de opleiding te volgen. Daardoor ga je al werken in het vak, doe je ervaring op en ontvang je salaris!
• Als je jonger bent dan 21 jaar krijg je je schooldag doorbetaald.
• TRI organiseert regelmatig cursussen waarbij je extra certificaten kunt halen.
Hoveniersopleiding niveau 2
Binnen niveau 2 van de hoveniersopleiding leer je hoe je tuinen aanlegt en ook hoe je deze vervolgens onderhoudt. Na het afronden van de opleiding ben je medewerker-hovenier met alle benodigde kennis over ontwerpen, het aanleggen van waterpartijen, elektra en bestrating en het omgaan met machines en werktuigen.
Hoveniersopleiding niveau 3
Tijdens deze opleiding leer je werken als voorman of zelfstandig werkend (vakbekwaam) hovenier. Je doet ervaring op met het inplannen van werkzaamheden en om een team aan te sturen. Na het afronden van de hoveniersopleiding kun je aan de slag bij een hoveniersbedrijf of start je je eigen onderneming.
Hoveniersopleiding niveau 4
Met niveau 4 kun je uitvoerder of opzichter worden. Het gaat hier voornamelijk om de kantoorwerkzaamheden zoals werkvoorbereidingen, het maken van berekeningen en offertes, het opzetten van planningen en het maken van een prachtige tuinontwerpen. Ben je iemand die toch liever in de praktijk een project gaat maken? Dan ben jij degene die het buiten van A tot Z regelt. Na een niveau 4 opleiding is het mogelijk door te stromen naar een opleiding op hbo-niveau.
Stel je vraag
Hoe ziet het programma eruit?
Tijdens de opleiding tot hovenier volg je verschillende generieke vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om zelf verschillende keuzedelen te kiezen. Deze keuzedelen geven je de kans om jezelf tijdens je opleiding al verder te specialiseren in een onderwerp waar jouw interesses en passies naartoe gaan.
Wat zijn de toelatingseisen?
• Je hebt een vmbo-diploma op zak
• Je hebt een diploma van de entreeopleiding
• Of je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen
Wil je nog meer weten? Kijk eens op TRI hovenier worden of neem contact op met ons team om te bespreken of TRI iets voor je is!
Waar vind ik een werkplek?
Het is van belang dat je voor deze opleiding een werkplek hebt bij een erkend leerbedrijf. TRI werkt samen met verschillende bedrijven bij jou in de regio en helpt je bij het vinden van een passende organisatie in de buurt. Bekijk hier onze groen vacatures.
Wanneer start de opleiding?
De opleiding tot hovenier start in september, maar je kan al eerder aan de slag in het groen als je dat graag wilt. Het is mogelijk om eerder in het jaar de starten bij een leerbedrijf en vanaf september de bijbehorende lessen te gaan volgen.
Wat zijn de kosten?
• BBL-opleiding: Je krijgt een vergoeding voor de opleidingskosten van TRI
• BOL-opleiding: TRI voorziet je van een betaalde stage
Henk volgt de hoveniersopleiding via TRI
“Omdat veel hoveniersbedrijven lid zijn bij TRI kan ik gemakkelijk bij meerdere bedrijven werken tijdens mijn opleiding om zo erachter te komen wat ik het leukst vind om te doen.
Ik vind het werken in het groen gaaf omdat je elk jaar ziet hoe planten zich ontwikkelen, en als je ze op de juiste manier onderhoudt, dan zie je uiteindelijk ook het resultaat. Ook de aanleg is supergaaf, je komt in een tuin die leeg is, of waar alles uit moet, en dan is het prachtig als je ziet hoe het project zich vordert en het eindresultaat in zicht is!”
Lees het hele verhaalStel ons je vraag over de opleiding tot hovenier: