Stichting TRI helpt je bij het volgen van de MBO BBL opleiding tot hovenier en het vinden van een leerwerkbedrijf bij jou in de buurt. Wist je dat bij TRI meer dan 300 hoveniersbedrijven zijn aangesloten? Ons team staat klaar om jou te helpen naar een toffe baan in het groen!

Hoveniers opleiding volgen

Ben je graag buiten, houd je van fysiek werk en aanpakken? Dan is de opleiding tot hovenier misschien iets voor jou! We geven op deze pagina antwoord op al jouw vragen over het volgen van de BBL opleiding hovenier via TRI.

Welke vooropleiding moet je hebben? 

• Om de opleiding hovenier te volgen is het nodig dat je minimaal een vmbo-diploma hebt behaald of een certificaat dat je de eerste drie jaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

• Heb je een vmbo-TL diploma op zak? Dan kun je starten op niveau 4.

• Met een vmbo-kader diploma kun je starten op niveau 3.

• Met een vmbo-basis diploma kun je starten op niveau 2.

• Het kan zijn dat je niet aan deze eisen voldoet, maar dat je wel gemotiveerd bent voor dit werken-en-leren traject. Dan raden we je aan om toch contact op te nemen met ons om te bekijken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Starten op niveau 1 of 2 is dan misschien een optie voor jou.

Wanneer start de hoveniers opleiding?

Je kunt ieder jaar in september starten met de BBL opleiding tot hovenier.

Maar we bieden ook de mogelijkheid om eerder te beginnen. In overleg met het leerwerkbedrijf begin je bijvoorbeeld al in het voorjaar. In september start je dan met de opleiding. Je hebt dan al een voorsprong in kennis en ervaring, én je verdient al salaris!

Bij TRI kun je het hele jaar door terecht voor informatie en aanmeldingen, twijfel niet om contact op te nemen via het formulier op onze website.

Wat biedt TRI? 

 • Je krijgt een laptop ter beschikking met touchscreen bij minimaal een 2-jarige BBL opleiding.
 • Elk moment starten bij een leerbedrijf en vanaf september de opleiding volgen.
 • Jonger dan 21? Je krijgt je schooldag doorbetaald.
 • Extra certificaten behalen tijdens onze wintercursussen.
BBL opleiding hovenier
BBL opleiding hovenier – foto van de wintercampus (regio Zuid)

Wat voor vakken krijg ik op de opleiding hovenier?

Tijdens de BBL-opleiding hovenier leer je alles over het aanleggen en onderhouden van particuliere tuinen, parken, en groenbeheer. Je krijgt les in vakken zoals aanleg & onderhoud, plantenkennis, arbo & veiligheid en bodemkunde.

Ook leer je veilig te werken met een bladblazer, bosmaaier en motorkettingzaag en deze machines te onderhouden. Daarnaast heb je algemene vakken als rekenen, Nederlands, biologie en burgerschapsvorming.

Op niveau 3 of 4 zitten er extra vakken in het pakket waar je onder andere leert om kostenberekeningen te maken en medewerkers aan te sturen.

laptop bij opleiding

Wat verdien je tijdens de BBL opleiding hovenier?

Van 16 tot 21 jaar: Het salaris dat je ontvangt verschilt per leeftijd en regio. Wil je weten wat jouw (bruto) salaris zou zijn? Neem dan contact met ons op. Overigens, de dag waarop je naar school gaat, krijg je doorbetaald. Dat is mooi meegenomen!

Ben je 21 jaar of ouder? Het salaris dat je ontvangt verschilt per leeftijd en regio. Wil je weten wat jouw (bruto) salaris zou zijn? Neem dan contact met ons op.

hovenier opleiding BBL

Wat verdien je nadat je de MBO opleiding tot hovenier hebt afgerond?

Het salaris van een beginnende hovenier kan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je ervaring, de regio waarin je werkt, het type werkgever en de specifieke functie die je inneemt. Het startsalaris voor een beginnende hovenier met een MBO-diploma ligt meestal in het bereik van ongeveer €1.800 tot €2.500 bruto per maand, afhankelijk van de genoemde factoren.

Naarmate je meer ervaring opdoet, of wanneer je je specialiseert of aanvullende certificaten haalt in bepaalde aspecten van het hoveniersvak, zoals boomverzorging, tuinontwerp of ecologisch tuinieren, kan je salaris geleidelijk stijgen.

Waar kun je de opleiding hovenier volgen?

Stichting TRI werkt samen met scholen in heel Nederland.  Je kunt de hoveniers opleiding volgen in: Aalsmeer, Amsterdam, Almere, Meppel, Groningen, Schagen, Hoorn, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek, Buitenpost, Zwolle, Doetinchem, Almelo, Twello, Enschede,  Dordrecht, Houten, Rotterdam, Rijswijk, Maasland, Bleiswijk, Barendrecht, Middelharnis, Nijkerk, Boxtel, Nijmegen, Goes, Breda, Roermond, Heerlen en Horst.

Hoe lang duurt de BBL hovenier opleiding?

• Niveau 1: 1 jaar
• Niveau 2: 2 jaar
• Niveau 3: 3 jaar
• Niveau 4: 3 jaar

Wat kun je worden met de MBO opleiding tot hoveniers? 

 • Niveau 2: Je wordt opgeleid tot medewerker-hovenier of groenvoorziener. Je leert onder begeleiding tuinen en groenprojecten aan te leggen en te onderhouden.
 • Niveau 3: Je kunt aan de slag als zelfstandig werkend hovenier of groenvoorziener. Dit noemen we ook wel ‘vakbekwaam’. Daarnaast leer je als voorman/vrouw een team aan te sturen.
 • Niveau 4: Je kunt aan de slag als uitvoerder of opzichter, of je begint je eigen bedrijf. Hier komen ook werkzaamheden zoals offertes en planningen, gesprekken met klanten en het maken van tuinontwerpen bij kijken.

Biedt TRI ook andere MBO hoveniers opleidingen aan?

Naast de BBL opleiding hovenier biedt TRI ook de opleiding voor boomverzorger of leefbare stad & klimaat aan. We ondersteunen onze leerlingen tijdens de opleiding en zorgen ervoor dat ze aan het werk kunnen bij erkende hoveniersbedrijven in de regio wanneer ze hun diploma op zak hebben. Ontdek meer over onze opleiding tot hovenier en onze banen in het groen. 

Wat zijn mijn kansen met een hoveniersopleiding?

De kans op een baan met een MBO-diploma hovenier is zo goed als gegarandeerd omdat je bij TRI al bij een of meerdere organisaties aan de slag kunt. Meestal mogen hoveniers na het behalen van een diploma aan het werk blijven bij een leerwerkbedrijf. Daarnaast is het altijd nog een optie om voor jezelf te starten. De vraag naar hoveniers en groenvoorzieningsprofessionals is over het algemeen vrij hoog en we zien dat deze in het verleden ook tijdens diverse (economische) crisis er vraag is gebleven naar geschoolde hoveniers.

bbl opleiding hovenier

Wat zijn de kosten?

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan dien je zelf de opleiding te betalen, maar krijg je de schooldag doorbetaald. Je hebt rond de 35 schooldagen per jaar. Deze schooldagen worden doorbetaald door je leerwerkbedrijf, waardoor je hiervan de hoveniers opleiding zou kunnen bekostigen. De opleidingskosten zijn als volgt:
• BBL niveau 1 en 2, schooljaar 2023-2024: € 270,-
• BBL niveau 3 en 4, schooljaar 2023-2024: € 654,-.

Ben je ouder dan 21 jaar? Dan wordt je schooldag niet doorbetaald, maar ontvang je wel een vergoeding voor de schoolkosten van TRI.

Henk volgt de MBO hoveniers opleiding via TRI

hoveniers opleiding
Henk volgt de hoveniers opleiding via TRI

“Omdat veel hoveniersbedrijven lid zijn bij TRI kan ik gemakkelijk bij meerdere bedrijven werken tijdens mijn hoveniers opleiding en er zo achter komen wat ik het leukst vind om te doen.

Werken in het groen vind ik gaaf omdat je elk jaar ziet hoe planten zich ontwikkelen. En als je ze op de juiste manier onderhoudt zie je uiteindelijk ook het resultaat. Ook de aanleg is supergaaf, je komt in een tuin die leeg is, of waar alles uit moet, en dan is het prachtig als je ziet hoe het project zich vordert en het eindresultaat in zicht is!”

Stel je vraag over de BBL opleiding hovenier:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Hoe werkt leren in de praktijk voor de opleiding hovenier?

Beroepspraktijkvorming (BPV) is een essentieel onderdeel van de beroepsopleiding hovenier en stelt studenten in staat om hun theoretische kennis toe te passen in de praktijk.

Dat betekent dat je tijdens je studie direct bij een groenbedrijf aan de slag gaat om relevante werkervaring op te doen. Hier kun je praktische vaardigheden ontwikkelen, professionele relaties opbouwen en inzicht krijgen in de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van een hovenier.

Na je hoveniersopleiding aan het werk

Tijdens je BBL opleiding hovenier ben je al aan de slag bij een groenbedrijf, het is zeer aannemelijk dat je hier na je opleiding kunt blijven werken als hovenier of onderhoudsmedewerker. Hierbij ben je betrokken bij het aanleggen en onderhouden van tuinen en groene ruimtes voor verschillende klanten.

Je kunt er ook voor kiezen om als zelfstandig hovenier te gaan werken en je eigen bedrijf op te zetten. Dit stelt je in staat om tuinontwerp, aanleg en onderhoudsdiensten aan te bieden aan particuliere klanten en bedrijven.

Naast hoveniersbedrijven kun je eventueel ook aan de slag bij gemeentelijke groenvoorzieningen. Regelmatig hebben steden en gemeenten hebben vacatures voor groen- en parkbeheerders om openbare parken, pleinen en groene ruimtes te onderhouden.

Na je MBO opleiding hovenier verder leren

Je kunt overwegen om na het behalen van je MBO-diploma door te stromen naar een hoger MBO-niveau. Na het behalen van niveau 4 is het ook mogelijk nog een HBO-opleiding te volgen in een gerelateerd vakgebied, zoals Tuin- en Landschapsinrichting, Natuur- en Groenbeheer, of Groene Ruimte Management. Deze opleidingen bieden meer diepgaande kennis en kunnen deuren openen naar leidinggevende en/of gespecialiseerde functies.

Meld je aan voor een leer/werktraject

 • JE PERSOONLIJKE GEGEVENS

 • VACATURES

 • Max. bestandsgrootte: 50 MB.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
}