Ondanks dat ze zelf geen groene vingers heeft staat onze nieuwe coördinator in Flevoland, Birgit Lucas, te popelen om leerlingen te helpen bij de start van een nieuwe carrière. Wij stellen haar graag aan jullie voor.

“Jarenlang heb ik een eigen bedrijf gehad als productontwerper en fotograaf. Toen ik klaar was met mijn studie wist ik niet precies wat ik wilde. Na een tijd als officemanager te hebben gewerkt sprak ik met mijn vader. Hij werkt al ruim 35 jaar bij de KLM en zei: “Birgit, Waarom ga je niet eens lekker vliegen.” Een jaar werd uiteindelijk ruim 4 jaar. Het vliegen is waanzinnig, je komt overal.“

“Maar het afgelopen jaar besefte ik dat ik toch toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik ben inmiddels 28 en wilde nog zo veel doelen behalen. Zo ben ik in de functie van junior intercedent gerold. Het blijkt heel erg bij mij te passen. Veel van de vaardigheden die ik bij eerdere banen heb opgedaan kan ik hier gebruiken. Communiceren, samenwerken, openstaan voor mensen. Alle leuke taken van mijn vorige functies komen hier samen.”

TRI groei in groen coördinator

“Als coördinator ga ik samen met mijn collega’s ervoor zorgen dat Flevoland groeit. Op dit moment hebben we drie leerlingen in deze regio. Één van deze leerlingen heb ik zelf geplaatst. Ik vind het heel leuk om mensen enthousiast te maken voor het groenvak en ze te helpen met het maken van een stap binnen hun carrière.”

“Zelf ben ik heel lang zoekende geweest. Ik had toen de behoefte aan iemand die mij hierin kon helpen. Dit kan ik nu voor anderen zijn. Ik ben iemand die betrokken is en graag voor anderen klaar staat. Ik hoop dan ook dat de leerlingen weten dat ze bij mij terecht kunnen.”

Over het groen

“Sinds ik dit werk doe ben ik liever voor mijn planten thuis. Ik geniet nog meer van het groen nu ik weet wat er allemaal achter schuil gaat. Als ik over straat loop en ik kijk om me heen dan is het heel leuk om te weten dat heel veel enthousiaste mensen dit mogelijk maken. En van die mensen krijg ik het hele proces mee.

Het begint met een kennismakingsgesprek. Wanneer een kandidaat enthousiast is over het groen, kan hij zich laten omscholen. Dan vinden wij een goede maar vooral passende werkplek voor hem of haar. Waar ik energie van krijg? Dat je na een aantal weken weer belt en het leerbedrijf enorm positief is. Daarnaast dat de leerling zegt: “Het is alles wat ik er van had verwacht, maar toch ook zo veel meer!”

Toekomst

“Over 2 jaar hoop ik dat we de grens van 20 leerlingen bereiken en ik zou het leuk vinden als het aantal bedrijven in het netwerk ook toeneemt. Dat meer bedrijven kennis maken TRI groei in groen en de goede dingen die we doen voor de groene sector.“

“Ik ben ook veel in contact met de scholen in de regio. Daar horen we dat de aanmeldingen voor de BOL opleidingen teruglopen. Door meeloopdagen te organiseren en mensen zo een kijkje in de keuken te geven bij bedrijven hopen we dat ze zien hoe mooi en veelzijdig het groenvak is. We moeten van het imago af dat je alleen gaat schoffelen. Er is zo veel meer in het vak.”