Laura zit in het 2e jaar van de BBL hoveniers opleiding niveau 4. We stellen haar een aantal vragen over haar opleiding tot hovenier. Allereerst vertelt Laura waarom ze aan een opleiding in het groen begonnen is.

Ik ben altijd een buitenmens geweest. Veel spelen met vrienden, door bossen wandelen met mijn vader, maar vooral altijd bezig zijn en zeker niet stilzitten. Na de opleiding Mediavormgeving MBO 4, wist ik eigenlijk niet wat ik wilde gaan doen. Ik dacht;  ik neem een tussenjaar! Ik ga lekker werken en centjes verdienen. Wel dacht ik aan eventuele BBL opleidingen als ik weer zou willen studeren.

Ik ging op zoek naar BBL opleidingen en zo kwam ik terecht bij een Hoveniers opleiding MBO 4.  Dit deed mij direct herinneren aan mijn middelbare school stage die ik had gelopen op Camping Holiday in Hensbroek. Dat is nog altijd de leukste stage geweest die ik me kan herinneren. Toen wist ik het! Ik dacht ik ga het gewoon doen; me inschrijven voor de Hoveniers opleiding. Tot op de dag van vandaag nog geen spijt van gehad. De hele dag buiten werken vind ik echt super leuk!

Bij welk leerbedrijf doe je leerwerkervaring op en sinds wanneer?

Momenteel heb ik mijn 1ste leerjaar afgerond bij Stoop Groenvoorziening in Waarland. Ik heb hier veel geleerd in het grootgroen! Mijn 2e leerjaar ga ik beginnen bij Topgardens Landscaping in Wijdenes, een nieuwe wereld waar ik veel ga leren over ontwerp, tuinaanleg – en onderhoud bij particuliere tuinen. Heel wat anders en ik heb er superveel zin in!

Welke werkzaamheden doe je als leerling hovenier? En wat vind je het leukste?

Momenteel heb ik alleen ervaring opgedaan in het grootgroen. Mijn favoriete klussen tot nu toe zijn bomen planten. Maar daarnaast heb ik ook veel planten geplant en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, zoals schoffelen, hagen snoeien, maar ook bomen snoeien en takken versnipperen. Voor de rest doe je als leerling alles wat een hovenier doet bij het bedrijf waar je stage loopt. Je bent eigenlijk gewoon een van de werknemers.

Wat zou je zeggen tegen iemand die overweegt een groenopleiding te doen?
Doe vooral veel onderzoek naar bedrijven, wat doen ze en wat trekt je aan, geef een belletje voor vragen of vraag zelfs of je een dagje mee mag lopen om te kunnen ervaren wat het werk ongeveer inhoudt. En dan, gewoon doen! Verstand op nul en gaan 😉

 

Wat zou je graag nog willen leren tijdens je opleiding?

Tekenen! Dat is wel één van de dingen die mij erg interessant lijkt en sluit ook redelijk aan op mijn vorige opleiding. Nu leer ik ook graag alles over tuinaanleg. Het is leuk als je ideeën hebt, maar is het allemaal wel mogelijk? Door te ontwerpen en te tekenen kan ik dat nu allemaal gaan leren.

Zijn je verwachtingen van het werk in het groen tot nu toe uitgekomen?

Ja en nee, ik had verwacht dat het zwaar zou zijn. Maar soms ben ik juist vermoeider op de dagen dat je juist niet zoveel hoeft te doen. Voor mijzelf vind ik de tijden goed te doen, vroeg op en lange dagen. Maar zolang je het leuk houdt met collega’s en je er plezier in blijft houden, is het zeker goed te doen!

Wat zijn je ambities na het behalen van je hoveniers diploma?

Ik wil zeker nog wel een paar jaar ervaring opdoen in alle facetten van het vak. Vooralsnog in vaste dienst bij een hoveniers- of groenbedrijf. Wel staat ‘voor mezelf beginnen’ erg hoog op het lijstje. Maar laat ik eerst maar lekker veel werkervaring opdoen voordat ik daar aan begin.

TRI wenst Laura de komende 2 jaar heel veel succes met het behalen van haar Hoveniers diploma. Het groene vakgebied is dan weer een vakbekwaam en getalenteerde medewerkster rijker!