Hoe is het met……Mark de Visser?

Mark de Visser heeft in 2014 zijn Hoveniers diploma behaald via de TRI. Hoe gaat het nu met hem?

 

Hoe ben je bekend geworden met de TRI?
Ik was op zoek naar wat ik wilde in de toekomst en kwam toen een advertentie van TRI tegen bij het UWV. Toen ging er gelijk een lampje branden; ik heb meteen gebeld en de rest is geschiedenis!


Waarom heb je gekozen voor een opleiding tot hovenier?
Ik wilde graag Landschap-ontwerper worden, maar ik vind het erg belangrijk om praktische ervaring op te doen.


Welke opleiding heb je gevolgd en waar?
MBO-3 BBL Meewerkend voorman op het Wellantcollege Rijswijk en daarna MBO-4 BBL Werkvoorbereider op het Wellantcollege Rotterdam.

Waar heb je als leerling ervaring in opgedaan en wat doe je nu?
Ik begon in 2011 bij het eerste leerwerkbedrijf. Daar heb ik als leerling 2 jaar gewerkt bij Van Der Tol in Berkel en Rodenrijs. Ik heb meegewerkt in zowel de aanleg als het onderhoud, in bedrijfstuinen en voor woningbouwcorporaties. Dit moest op beeldkwaliteit A+ tot A

Bij het 2e leerwerkbedrijf heb ik 2 jaar als leerling bij het Groenbedrijf Den Haag gewerkt. Eigenlijk was ik op zoek naar een particulier hovenier. Ik had zowel bij een particulier hovenier als bij het Groenbedrijf een sollicitatiegesprek. Ik heb toen voor het Groenbedrijf gekozen, omdat ik daar mijn ambities kon volgen.

Als hovenier vond ik het heerlijk om hagen te knippen. Zo recht en zo strak mogelijk. En om onderzoek te doen naar kruiden; welk effect ze op de omgeving hebben en hoe ik dit kan toepassen in het openbaar groen.
Na het behalen van de opleiding heb ik een vaste baan gekregen bij het Groenbedrijf. Ik heb daar 3 jaar lang  gewerkt.
De werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit het ecologisch onderhouden van bosgebieden. Maar ook het onderhouden van parken en ik heb heel veel bomen geplant. Deze functie werd uitgevoerd op beeldkwaliteit A tot B. In bosgebieden keek ik puur naar de waarde van planten op hun omgeving.

Het laatste jaar was ik als Projectleider verantwoordelijk voor het onderhoud in 3 stadsdelen. Ik onderhield de contacten met de klanten, controleerde de budgetten en zorgde voor een soepel verloop van de project organisatie.

Momenteel werk ik als technisch tekenaar bij het Ingenieursbureau Den Haag. Ik werk samen met Landschap-ontwerpers en Civiel-ingenieurs. Zij komen met schetsen naar mij toe en ik werk deze uit in 3D tekenprogramma’s. Ook ondersteun ik hen met praktische informatie/ervaring.


Wat zijn je toekomstplannen?

Ik wil in 2020 naar het HBO voor de opleiding tuin – en landschapsinrichting.
En over 5 jaar wil ik met een mooi CV naar een bedrijf dat internationaal actief is!


Heb je leuke of goede tips voor aankomende vakmensen in het groen?
Verlies jezelf niet in de details. Werk eerst op een hoog tempo de grove lijnen uit in een project, dan kan je met de gewonnen uren de puntjes op de ‘i‘ zetten. Let op hoe de natuur reageert op jouw handelen, en leer hiervan. Wat kan er de volgende keer beter?
En als laatste: Wees bijdehand (wel op een beleefde manier), enthousiast en assertief.
Als je iets wilt, ga er dan achteraan.
Zo zorg je ervoor dat mensen je leren kennen en kom je erachter dat alles mogelijk is!

 

Dank je wel Mark, dat ziet er heel veelbelovend uit. We wensen je heel veel succes toe!